Fundamentals

Fundamentals

Wat zijn Fundamental oefeningen?

Fundamentals zijn de oefeningen die de basis vormen van je training om een zo snel mogelijke groei in; kracht, massa en uithoudingsvermogen te realiseren. De oefeningen waar we hier dan over spreken zijn de:

  • Push-up
  • Pull up
  • Deadlift
  • Squat
  • Lunge
  • Dip

Dan vraag je je af, moet ik dit allemaal in 1 workout verwerken? Het antwoord is nee.

Alle oefeningen uitvoeren in 1 training leidt tot vermoeidheid wat ten koste gaat van de effectiviteit van je training.

Dus verspreid de oefeningen over je workouts gedurende de week voor een optimaal resultaat. Een voorbeeld van een weekschema lees je hierna.

Lees ook de tips bij full body workout.

Hoe verwerk ik dit in mijn training?

De fundamentals zijn oefeningen die vrij lastig zijn om correct uit te voeren. Je gebruikt tijdens een fundamental oefening meer dan 1/6 deel van je spieren.

Je werkt dan niet meer op kracht maar op cardiovasculair niveau (cardio). Kortom de oefening zorgt voor het vlot versnellen van het hartritme.

 

Je kunt de oefeningen makkelijk verspreiden over je trainingsdagen Voorbeeld:

Maandag benen

Squats, Lunges, Leg extension, Leg Curl, 1 leg squat.

Dinsdag borst

superset dips + push-up, flat bench press, incline dumbell press, elevated fly.

Woensdag rug

Pull-ups, Deadlifts, chinese rows, inverted row, front lateral raise, backfly.

 

We zijn erg nieuwsgierig of het je is gelukt om de oefeningen in te passen in je weekroutine. Laat ons weten hoe je het vond en laat een comment achter.

 

Succes!

Full body workout!

Fundamentals in één training opnemen kan natuurlijk ook. Dit is super effectief voor krachtuithoudingsvermogen.  Je spreekt dan over een full body workout.  De fundamentals leggen de nadruk op het hele lichaam. Bij een squat voorbeeld  gebruik je "primair" je beenspieren, maar moeten ook je "core" (buik- en rugspieren) hard werken om de oefening stabiel uit te voeren.  Je lichaam gebruikt dan beide spiergroepen (primair en secundair).

Voorbeeld:

Zet een cirquit uit. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en voer je iedere oefening uit op 15RM (repetition maximum). Zorg dat je per oefening 30/40 seconden bezig bent. Pak je rust de helft van de uitvoeringstijd Doorloop het parcours tenminste 3x.


Reactie schrijven

Commentaren: 0