De drie componenten van een gezonde leefstijl.

Een gezonde leefstijl is niet alleen sporten/trainen, niet alleen gezond eten en ook niet alleen rust en herstel. Het is een goede verhouding van deze drie, want deze drie kunnen elkaar verhinderen maar ook versterken. Maar wat houdt sporten, gezond eten en herstel nou daadwerkelijk in tijdens het dagelijks leven.

 

Sporten

Niet al het sporten is trainen en niet al het trainen is gezond. Laten we beginnen met het verschil tussen bewegen en daadwerkelijk trainen. Als je alleen aan het bewegen bent maak je een aantal herhalingen met een bepaald gewicht. Maar wanneer je klaar bent met je “set” zou je eigenlijk nog flink wat herhalingen kunnen maken. Je hebt nu dus geen overload gehad in het gewenste energiesysteem en in de gewenste spiervezels. Je hebt wel bewogen maar je lichaam zal zich niet gaan aanpassen om beter/sterker te worden, omdat de overload prikkel niet bereikt is. Bij het daadwerkelijk trainen word er een bepaald aantal herhalingen gemaakt en aan het einde van de “set” kun je eigenlijk geen herhalingen meer maken. Nu heeft de spier dus overload gehad en zal zich gaan aanpassen om in het vervolg deze prikkel beter te kunnen weerstaan. Of je gaat bewegen of gaat trainen hangt af van je belastbaarheid en herstel. Je streeft er altijd naar om daadwerkelijk te trainen. Echter kan het voorkomen dat je soms niet belastbaar bent. Je hebt bijvoorbeeld net een griep gehad, je hebt een blessure of je herstel is niet goed. Dan kan het ongezond zijn om te trainen maar misschien wel goed om even te bewegen. We proberen dus altijd te trainen maar moeten weten wanneer we moeten bewegen of zelfs gewoon rust moeten houden.

Herstel

Je herstel is even belangrijk, misschien zelfs wel belangrijker dan het trainen zelf. Want zonder herstel is er geen positief resultaat. Je kunt het zien als een bankrekening. Je hebt een banksaldo van €100,- iedere training is een betaling van €10,-. Na 5 training staat er nog maar €50,- op de bankrekening en stort je €20,- terug. De volgende week ga je weer 5 keer trainen, je saldo word nu dus €20,-. Uiteindelijk zal je dus in het rood uitkomen, je bent overtraind of eigenlijk under rested en zult zien dat je prestaties gaan afnemen. Daarom is het zo belangrijk dat je je herstel serieus neemt en je banksaldo laat groeien. Maar hoe doe je dat dan, je herstel serieus nemen. Je herstel begint bij de cooling down, even uit fietsen, roeien of lopen om je hartslag en ademhaling geleidelijk af te laten nemen en alle afval stoffen uit je spieren af te laten voeren. Daarna is het verstandig om te stretchen om de spanning weer van je spieren af te halen en je mobiliteit en flexibiliteit beter te behouden. Daarna is het nodig om voldoende rust te nemen tot de volgende training. Wat die tijd is hangt af van wat voor training je hebt gedaan. Een goede nachtrust is hiervoor ook belangrijk. Probeer sowieso gewoon je 8 uur slaap per nacht te nemen, dat is al een goed begin!

 

Voeding

Voeding is de onmisbare schakel tussen het trainen en je herstel. Je kunt nog zo hard trainen en je herstel tot in de puntjes geregeld hebben, maar wanneer je niks met je voeding doet zal je moeilijk resultaat halen. Wanneer je namelijk te weinig eet en dus een tekort aan calorieën in neemt, zul je jouw training niet vol kunnen houden en niet goed herstellen. Wanneer je juist een enorm overschot in neemt zul je zien dat je lichaam daar ook verkeerd op reageert. Je zult meer vet gaan krijgen en je lichaam verliest veel energie aan het verwerken van deze calorieën. Dus eigenlijk is het best makkelijk om je voeding onder controle te krijgen. Wanneer je jouw energie behoefte weet, weet je hoeveel je kan en moet eten voor het optimale resultaat. Tuurlijk heb je te maken met macro nutriënten, maar laten we beginnen bij de basis. In een volgende blog zal ik verder de verdieping in gaan op de macro nutriënten.

 

Josh den Reijer

Accept and Enjoy!

 Commentaren: 0